Ursitoare Botez Bucuresti

 
 
 
 

Legenda Zanelor Ursitoare

Din legende si povesti stim cu totii ca Zanele Ursitoare sunt coborate din nori, in trasuri de smarald sau vin din paduri dese, unde nu pot fi vazute. Acestea vin degraba sa urseasca de bine la botez, copiilor nou nascuti.

In cele ce urmeaza, va vom povesti cum sunt privite Ursitoarele si cum se numesc in culturile din lume, pentru ca legenda Ursitoarelor are ecouri si in mitologia romaneasca.

Cu mult timp in urma, stramosii nostri credeau ca Ursitoarele au puterea de a decide soarta copiilor nou veniti pe lume.

Chiar si in zilele noastre multi oameni inca pastreaza aceasta credinta.

In Dobrogea, legenda spune ca cele trei surori Ursitoare, au inca grija de copii chiar dupa nasterea lor.

Se spune ca ele coboara in casa, pe horn si ii vegheaza din primele clipe alaturi de mama si nasa.

In unele traditii, nasa si mama pregatesc o masa imblesugata si o lasa asa, neatinsa, pentru ca Zanele Ursitoare sa se poata ospata si sa il ajute pe micut in viata, pe viitor.

Cele trei Zane se identifica de multe ori cu Ielele, acestea fiind tinere fete, fapturi magice iar legenda spune ca in unele nopti cu luna plina acestea danseaza ascunse sub clarul de luna.

In credinta populara Ursitoarele au ceva semi-divin in geneza lor. Ele sunt descrise ca fiinte zvelte, tinere si neasemunit de frumoase.

Zanele Ursitoare - Mitologii

Se spune ca Ursitoarele nu raspund decat in fata Craiesei Zanelor.

Ele sunt cel mai adesea bune si ii ajuta pe oamenii care fac bine la randul lor, ferindu-i adesea de necazuri. Asadar, exista multe legende in mitologia romaneasca cum ar fi Sanzienele, Ielele si iata acum, Zanele Ursitoare de botez.

Se spune ca Zanele Ursitoare ar fi naluci ale aerului, unul dintre cele 4 elemente ale pamantului si, deoarece legaturile dintre umanitate si mama natura au scazut , ele s-au ascuns in munti sau codrii, facandu-se nevazute pentru ochiul omenesc.

Din unele izvoare de legende reiese ca Ielele ar fi fost preotesele unei mari zeitati dacice. "Ielele" nefiind tocmai un nume, ci pronume personal la persona a treia, plural. Adevaratul nume al ielelor nu este cunoscut de nimeni, de aceea a fost inlocuit cu acest nume simbolic, sinonim cu "ele". De fapt, ele au avut o sumedenie de nume, unele dintre acestea pierzandu-se cu timpul.

Ursitoarelor li se mai spune Irodite, Rusalii, Valve, Vantoase, Fetele Campului, Imparatesele Vazduhului, Dominite, Frumoasele sau Albe.Si in alte culturi universale exista credinta in aceste surori magice. In mitolgia greaca ele sunt fiicele lui Zeus si ale zeitei Themis.

Se spune ca ele controlau destinul oamenilor de la nastere, toata viata.Erau atat de puternice incat si zeita Hera le trata cu respect.

In grecia antica ele erau asemanate cu marele Zeus chiar, ce traia pe legendarul munte Olimp. In cazul acesta, erau chiar fiicele lui Zeus, iar zeitei Hera ii era frica de ele si de puterea lor magica.

Zanele In Credinta Populara

Sanzienele sunt de asemenea fapturi mitolgice, ca si Ursitoarele. Sarbatoarea de Sanziene are loc pe 24 iunie.

Din batrani, se spune ca in aceasta noapte tinerele fete isi pot afla barbatul ursit, daca isi pun flori de sanziene la capatai, astfel cel ursit li se va arata in vis.

Ele grabesc, tamaduirea oamenilor si stiu daca recolta va fi sau nu una imbelsugata.

Asadar, Sanzienele sunt fiinte benefice ce imbogatesc roadele holdelor si binecuvanteaza familii cu copii sanatosi. Existenta lor, hraneste si astazi imaginatia oamenilor.

Aceste entitati ale naturii, de cele mai multe ori pozitive, anima cele patru elemente: apa,pamantul, focul si aerul. Astfel spiritele sunt in stransa legatura cu fenomenele naturii si cu legile intregului univers.

Zanele Ursitoare, in toate legendele din toata lumea au mereu ca adversare diverse forte malefice, sau duhuri rele cu care se lupta si la fel, in toate mitologiile, ele le inving pe cele rele, puterea binelui fiind mereu mai presus.

Din fericire, in cazul Zanelor Ursitoare - Cool Party Events, partea malefica este interpretata de catre un vrajitor haios, pe care Zanele reusesc mereu sa il pacaleasca, spre amuzamentul si copiilor prezenti la petrecerea de botez dar si al adultilor de asemenea.